Hållbarhetsrelaterade upplysningar

2015 träffades världens ledare för att samtala om de rådande klimatutmaningarna. Länderna var eniga om att utsläpp av växthusgaser i atmosfären måste minska. Ett mål sattes om att begränsa världens uppvärmning till max 2 grader före industrialiseringen, men allra helst 1,5 grader. För att nå detta mål behöver politiker, näringsliv, organisationer och civilsamhället över ländernas gränser förändra många beteenden och gå i samma riktning. EU har satt upp ett mål om klimatneutralitet (inte släppa ut mer växthusgaser än vad atmosfären klarar) 2050 och redan 2030 reducera utsläppen med minst 55 procent jämfört med 1990. 2021 blev dessa mål bindande i form av en europeisk klimatlag (the European Climate Law).

Finansbranschen spelar en central roll i omställningen. EU har tagit fram en handlingsplan som ställer särskilda krav på branschen. Bland annat specificeras hur finansmarknadens aktörer ska redovisa sitt hållbarhetsarbete för ökad transparens och jämförbarhet.

Här kan du ta del av de hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas enligt EUs Disclosureförordning – Sustainable Financial Disclosure Regulation (SFDR). Målet är att beskriva hur vi som finansiell aktör hanterar hållbarhetsrisker och negativa konsekvenser på hållbarhet.

Hållbarhetsrisker

Hållbarhetsrisker definieras enligt EUs förordning (2019/2088) som ”en miljörelaterad, social eller bolagsstyrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde”.

Här kan du läsa mer om hur vi på SBF hanterar Hållbarhetsrisker.

Negativ påverkan på hållbarhet

Hållbarhetsfaktorer definieras enligt EUs förordning (2019/2088) som ”miljörelaterade, sociala och personalrelaterade frågor, respekt för mänskliga rättigheter samt bekämpning av korruption och mutor”. Investeringsbeslut kan få negativa konsekvenser utifrån dessa och leda till negativ påverkan på en hållbarhet utveckling i världen.

Här kan du läsa mer om hur vi på SBF hanterar Negativ påverkan på hållbarhet.

Här kan du ta del av SBF Fonders uppföljning av Negativ påverkan på hållbarhet (PAI) 2022. 

Här kan du ta del av SBF Fonders uppföljning av Negativ påverkan på hållbarhet (PAI) 2023.

SBF Fonder erbjuder en fond för privata investerare, SBF Bostad AB (publ.). Fonden rapporterar som en Artikel 8-fond i enlighet med Disclosureförordningen. Det innebär att investeringarna i fonden främjar hållbarhet, men inte har det som mål med investeringen.

Riktlinjer och Policy

Som fondförvaltare ska SBF agerar för att ge investerare transparent information ur ett hållbarhetsperspektiv. SBF har en policy för integrering avhållbarhetsrelaterade risker för att säkerställa styrning mot en sund och ändamålsenlig verksamhet. Denna innefattar hur hållbarhetsrisker integreras i investeringsprocessen, hur negativa konsekvenser av investeringar för hållbarhet utveckling beaktas samt till vilken grad de finansiella produkter (fonder) som erbjuds beaktar hållbarhet.

Risker och riskhantering

Förutom hållbarhetsrelaterade risker utifrån miljömässiga-, sociala- och ekonomiska faktorer identifierar och hanterar SBF även bolagsstyrningsrisker och traditionella risker. Harvest advokatbyrå utgör bolagets Risk Manager för regelefterlevnad och FCG är bolagets Risk Manager, med Michael Olausson som huvudansvarig. Läs mer här.

Genom SBFs unika struktur, där fondernas tillgångar hanteras av egen personal, har SBF god insyn, styrning och kontroll på hur dessa hanteras. Det ger både tillgång till god kunskap om hantverket fastigheter och potentiella hållbarhetsrisker. Närheten mellan beslut och handling samt den goda insynen i värdekedjan från investering till drift av fastigheter och kontakt med hyresgäster förenklar SBFs möjlighet att säkerställa en ändamålsenlig styrning och kontroll.

Ersättningspolicy
Samtliga anställda i SBF-koncernen ska ha en skälig ersättning som främjar goda prestationer och beteenden. Ersättningsmodellen är förenlig med och främjar en sund riskhantering där även hållbarhetsrisker inkluderas. Att arbeta för att främja en hållbar utveckling utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska faktorer är en integrerad del av SBFs verksamhet. Löneutvecklingen baseras bland annat på anställdas bidrag till SBFs mål- och resultat varpå hållbarhetsrisker naturligt inkluderas.
För mer information, kontakta bolagets Hållbarhetschef Anette Harby.

Läs mer om vår uppförandekod och visselblåsning här